POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISU SYNEO.PL

§ 1. Postanowienia ogólne

1. Niniejszy dokument opisuje zasady przetwarzania danych w serwisie syneo.pl (dalej: Serwis), podstawy prawnego tego przetwarzania, uprawnienia użytkownika serwisu oraz wykorzystanie plików cookies.
2. Administratorem Państwa danych osobowych jest Syneo.pl Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k., ul. Fordońska 246/1006, 85-766 Bydgoszcz. Mogą kontaktować się Państwo z Administratorem danych pod adresem e-mail: biuro@syneo.pl

§ 2. Sposób, cele i podstawy prawne przetwarzania danych osobowych

1. Państwa dane osobowe mogą być przetwarzane w uzasadnionym interesie nas jako Administratora danych oraz podmiotów trzecich tj. dla zapewnienia prowadzenia korespondencji, zwalczania nadużyć w korzystaniu z serwisu, dla celów analitycznych, zapewnienia lepszego doboru treści wyświetlanych w serwisie, marketingu bezpośredniego produktów i usług Administratora (w tym poprzez wykorzystanie plików cookies), dochodzenia i obrony przed roszczeniami oraz zapewnienia możliwości wykazania postępowania zgodnego z prawem, w szczególności z RODO – art. 6 ust. 1 lit. f RODO
2. Państwa dane mogą być przekazywane następującym kategoriom podmiotów: dostawcy usług w zakresie hostingu, poczty elektronicznej, firmom pocztowym i kurierskim, dostawcom oprogramowania w szczególności niezbędnego do obsługi serwisu internetowego oraz mailingu, podwykonawcy Administratora, a także dostawcy usług prawnych oraz księgowych.
3. Państwa dane osobowe związane z korzystaniem z plików cookies będą przetwarzane do czasu ich usunięcia z Państwa urządzeń, zablokowania w ustawieniach przeglądarki lub też cofnięcia zgody na używanie tych plików (jeśli stosowanie określonych plików wymaga wyrażenia zgody). Dane osobowe przetwarzane w związku z wysłaniem zapytania za pośrednictwem formularza kontaktowego, przetwarzane będą przez okres 1 roku. Państwa dane przetwarzane w oparciu o udzieloną zgodę, będą przetwarzane do czasu jej wycofania.
4. Podanie przez Państwa danych osobowych w ramach korzystania z formularza kontaktowego jest dobrowolne, jednak konieczne do udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane osobowe w postaci adresu IP oraz identyfikatorów plików cookies i powiązanych z nimi informacjami o Państwa zachowaniach w Serwisie zbierane są automatycznie.
5. Administratora w celu zabezpieczenia Państwa danych stosuje tzw. protokół SSL – tj. narzędzie, które szyfruje dane przesyłane drogą elektroniczną, pomiędzy serwerem, a użytkownikiem w celu uniemożliwienia przechwycenia poufnych danych.

§ 3. Uprawnienie użytkownika

1. Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych i ich poprawiania.
2. Mają Państwo prawo do żądania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania swoich danych osobowych w przypadkach, o których mowa w art. 17 i 18 RODO (w szczególności, gdy uważają Państwo, że dane przetwarzane są niezgodnie z prawem.
3. W przypadkach, w których Państwa dane przetwarzane są w celu realizacji naszego uzasadnionego interesu, mają Państwo prawo wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania: w każdym przypadku, gdy przetwarzanie odbywa się dla celów marketingu bezpośredniego oraz ze względu na Państwa szczególną sytuację, w pozostałych przypadkach.
4. W przypadku gdy do przetwarzania Państwa danych dochodzi w oparciu o udzieloną zgodę, mają Państwo prawo do jej cofnięcia w każdej chwili, bez wpływu na legalność wcześniejszego przetwarzania.
5. Jeżeli uważają Państwo, że Państwa dane przetwarzane są niezgodnie z prawem mogą Państw skontaktować się z nami celem wyjaśnienia pod adresem e-mail: biuro@syneo.pl lub wnieść skargę bezpośrednio do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

§ 4. Wykorzystanie plików cookies

1. Pliki cookies to niewielkich rozmiarów pliki tekstowe zapisywane na Państwa komputerach lub urządzeniach mobilnych, a następnie pobierane z nich podczas kolejnych wizyt w naszym serwisie. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na Państwa urządzeniu oraz unikalny numer.
2. Stosowanie plików cookies zasadniczo nie powinno prowadzić do Państwa identyfikacji przez nas, jako Administratora.
3. W większości przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w Państwa komputerach lub innych urządzeniach. W każdym czasie mogą Państwo zmienić ustawienia przeglądarki, aby blokowała ona pliki cookies albo każdorazowo informowała o ich zapisaniu na urządzeniu, a także usunąć zgromadzone pliki cookies. Muszą Państwo jednak pamiętać, że ograniczenia w zakresie stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności naszego serwisu. W celu uzyskania szczegółowych wytycznych w tym zakresie, prosimy o zapoznanie się z informacjami zamieszczonymi na stronach internetowych dostawców poszczególnych przeglądarek:
i. Edge – https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4468242/microsoft-edge-browsing-data-and-privacy-microsoft-privacy
ii. Firefox – https://support.mozilla.org/pl/kb/W%C5%82%C4%85czanie%20i%20wy%C5%82%C4%85czanie%20obs%C5%82ugi%20ciasteczek
iii. Google Chrome/ Android –
iv. https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=pl
v. Internet Explorer – https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/196955
vi. Opera – http://help.opera.com/Windows/12.10/pl/cookies.html
vii. Safari – https://support.apple.com/kb/PH5042?locale=pl_PL
viii. Safari (wersja iOS) – https://support.apple.com/pl-pl/HT201265
ix. Windows Phone – http://www.windowsphone.com/pl-pl/how-to/wp7/web/changing-privacy-and-other-browser-settings
4. Serwis używa następujących rodzajów plików cookies:
i. Cookies umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu oraz dostosowujące i optymalizujące Serwis pod Państwa potrzeby,
ii. Cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania,
iii. Cookies zbierające informacje o sposobie korzystania ze strony podmiotów trzecich współpracujących z Administratorem np. dla celów reklamowych, dla profilu użytkownika w celu ukazania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych.
5. W Serwisie wykorzystywane są cookies sesyjne, ulegające skasowaniu po zamknięciu okna przeglądarki internetowej, jak i pliki cookies trwałe, zapisywane na określony czas w urządzeniach, za pośrednictwem których korzystają Państwo z Serwisu.
6. Serwis wykorzystuje następujące funkcje pochodzące od podmiotów trzecich, które mogą prowadzić do pozyskiwania przez te podmioty Państwa danych, w tym poprzez umieszczanie na Państwa urządzeniach pochodzących od nich plików cookies.
i. Google Analytics – to dostarczane przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA narzędzie analityczne, które automatycznie gromadzi dane na temat sposobu korzystania przez użytkowników z Serwisu i tworzenie statystyk, które pomagają Administratorowi optymalizować budowę witryny Korzystanie przez Serwis z tego narzędzia może wiązać z przekazywaniem Państwa danych na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak wobec Google LLC przystąpiło do programu „Privacy Shield”, co oznacza stwierdzenie przez Komisję Europejską, iż podmiot ten zapewnia wymagany prawem obowiązującym na terenie Unii Europejskiej poziom ochrony danych osobowych. W ramach ustawień plików cookies w przeglądarce, mogą Państwo zadecydować o niestosowaniu Google Analytics w Państwa przypadku. O szczegółowym zakresie przetwarzania danych mogą Państwo przeczytać pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245
ii. Pixel – to dostarczane przez Facebook Inc., 1601 S. California Ave. Palo Alto, CA 94304, USA narzędzie, które automatycznie gromadzi dane na temat korzystania przez użytkowników Serwisu, w celu kierowania do nich przez Administratora spersonalizowanych reklam w serwisie Facebook (tj. opartych o ich zachowania w Serwisie). Portal Facebook niezależnie od Administratora może również wykorzystywać te dane dla własnych celów, a także przyporządkowywać Państwa dane nt. korzystania z Serwisu z wcześniej zebranymi danymi na Państwa temat. Korzystanie przez Serwis z tego narzędzia może wiązać z przekazywaniem Państwa danych na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak wobec Faceook Inc przystąpił do programu „Privacy Shield”, co oznacza stwierdzenie przez Komisję Europejską, iż podmiot ten zapewnia wymagany prawem obowiązującym na terenie Unii Europejskiej poziom ochrony danych osobowych. W ramach ustawień plików cookies w przeglądarce, mogą Państwo zadecydować o niestosowaniu Pixela w Państwa przypadku. Mogą Państwo także zarządzać ustawieniami prywatności w ramach Państwa profilu w portalu Facebook. O szczegółowym zakresie przetwarzania danych mogą Państwo przeczytać pod adresem: https://www.facebook.com/privacy/explanation
iii. Google Tag Manager to narzędzie dostarczane przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA, za pomocą którego Administrator kontroluje prowadzone kampanie reklamowe oraz sposób, w jaki korzystają Państwo z serwisu. Narzędzie umożliwia także wyświetlanie Państwu reklam w innych miejscach sieci Internet, w oparciu o Państwa zachowanie w serwisie (remarketing). Korzystanie przez Serwis z tego narzędzia może wiązać z przekazywaniem Państwa danych na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak Google LLC przystąpiło do programu „Privacy Shield”, co oznacza stwierdzenie przez Komisję Europejską, iż podmiot ten zapewnia wymagany prawem obowiązującym na terenie Unii Europejskiej poziom ochrony danych osobowych. Mogą Państwo wyłączyć wykorzystywanie cookies do remarketingu pod adresem: https://adssettings.google.com/
iv. Google Maps to narzędzie dostarczane przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA, służące do wizualizacji informacji geograficznych. W momencie korzystania z aplikacji Google Maps, Google zbiera, przetwarza i wykorzystuje dane na temat sposobu korzystania przez użytkowników z udostępnionych funkcji. Jeżeli użytkownik jest zalogowany przez konto Google, Google może łączyć zachowania użytkownika podczas przeglądania z innymi informacjami. Korzystanie przez Serwis z tego narzędzia może wiązać z przekazywaniem Państwa danych na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak wobec Google LLC przystąpiło do programu „Privacy Shield”, co oznacza stwierdzenie przez Komisję Europejską, iż podmiot ten zapewnia wymagany prawem obowiązującym na terenie Unii Europejskiej poziom ochrony danych osobowych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych Google jest dostępnych w Polityce Prywatności Google: https://policies.google.com/privacy?hl=pl. Ustawienia odnośnie prywatności mogą Państwo zmienić w Centrum Bezpieczeństwa Google: https://safety.google/.
v. Serwis używa wtyczki portalu społecznościowego Facebook, którego operatorem jest Facebook Inc., 1601 S. California Ave. Palo Alto, CA 94304, USA. Korzystanie przez Serwis z tego narzędzia może wiązać z przekazywaniem Państwa danych na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak wobec Faceook Inc przystąpił do programu „Privacy Shield”, co oznacza stwierdzenie przez Komisję Europejską, iż podmiot ten zapewnia wymagany prawem obowiązującym na terenie Unii Europejskiej poziom ochrony danych osobowych. Przez wyświetlenie Serwisu, Państwa przeglądarka połączy się serwerem operatora portalu, który otrzyma informację o wyświetleniu Serwisu (wraz z Państwa adresem IP) nawet jeśli nie posiadają Państwo konta w tym portalu. W przypadku, gdy są Państwo zalogowani do swojego konta w portalu, operator portalu będzie mógł przyporządkować wizytę w Serwisie do Państwa konta. W przypadku aktywnego użycia wtyczki (np. poprzez skorzystanie z przycisku „lubię to”, spowoduje to przesłanie stosownej informacji na serwery operatora tego portalu i opublikowania tej informacji w portalu tak, jakby była to aktywność dokonania bezpośrednio na stronach portalu. Informacje nt. przetwarzania danych przez operatora portalu oraz możliwość zmiany ustawień z tym związanych znajdą Państwo na stronie: https://www.facebook.com/privacy/